Mjødens Dag og den fede domino effekt

Det har været en spændende rejse fra jeg i julen 2018 blev gjort opmærksom på, at man tidligere markerede høsten på Mikkelsdag den 29. september med at drikke mjød.

Nu står vi foran at skulle gennemføre nr. 2 af Mjødens Dag, hvor vi bliver 12 professionelle mjødbryggere fra Danmark og Sverige, der kan vise bredden og mangfoldigheden i den mjød, som produceres her i Norden. Det vil sige, at man kan komme til at smage på 50-60 forskellige varianter af mjød, alle produceret på god lokal honning og i forskellige sødmegrader.

Mjødens dag afholdes igen i 2019 d.29. september på Roskilde Lilleskole

 

Jeg håber, selvfølgelig, at dette års fejring af mjøden bliver lige så fantastisk som i 2018, hvor vi nød at de mange besøgende blev i mange timer. De fleste valgte at smage på en håndfuld mjød, lytte til foredrag, hygge sig ved bordene og så retur og smage videre til de havde været rundt hos os alle.

I år har vi været så heldige, at Roskilde Kommunes udvalg til udvikling, vækst, erhverv og globalisering har støttet mjødfestivallen, så vi har hyret en bus, så man trygt kan komme retur uden at skulle tænke på alkoholprocent. Heldigvis er idrætshallen hos vores gode nabo Roskilde Lilleskole stor nok til at kunne rumme os alle, og lånevilkårene er  “vi er jo gode naboer”, så det kan ikke være mere fordelagtigt.

Mjødens dag 2020

 

Det nye mjødfællesskab

Som da jeg fik ideen til RO:kost madfestivallen, har ideen men Mjødens Dag udviklet sig og fået en meget større effekt end jeg i min vildeste fantasi havde forestillet mig. Hvor RO:kost har bragt lokale madhåndværkere og restauranter sammen, så har den også skabt et netværk blandt restauratører, der arbejder med lokale madvarer og en faglig duel, om hvem der kan lave hvad indenfor den økonomiske ramme.

Her har Mjødens Dag betydet, at vi som mjødbryggere har fået et nyt fagligt netværk. Selvfølgelig er vi konkurrenter, men vi brygger ikke mjød bare for at have en forretning. Det er noget, vi brænder for. Vi vil skabe spændende mjød, vi vil have respekten omkring mjød og dens mangfoldighed tilbage både i restauranter, barer og hos de enkelte forbrugere.

Mål vi har nået

Op til dette års Mjødens Dag har vi haft flere planlægningsmøder, hvor Danmarks Biavlerforening ikke bare har lagt lokaler til men også deltaget aktivt i møderne og med praktisk hjælp. Biavlerne er på trapperne med en mærkningsordning, så vi fremover vil kunne skilte klart med, at vores kvalitetsmjød er produceret på lokal og ikke importeret honning.

Som mjødbryggerier har vi lært hinanden at kende, så vi mere oplever hinanden som kolleger end som konkurrenter. Vi har fået faglig anerkendelse og er nu officielt en del af Foreningen Dansk Vin, hvor jeg har fået en plads i bestyrelsen, som repræsentant for mjødbryggere og frugtvinsproducenter.

Under Dansk Vin har vi etableret en faglig ERFA gruppe for såvel professionelle som hobby mjødbryggere.  I forlængelse af Mjødens Dag holder vi en  faglig dag hvor vi skal lægge linjerne til fremtiden. Vi har allerede mange tilmeldinger til dagen, så rejsen for mjød er bare lige begyndt. Her er tale om en dominoeffekt, når den er bedst.

Indkøbskurv
Scroll to Top