en vigtig del af brygningen er omstikningen, hvor mjøden flyttes fra et kar til et andet og bundfaldet kasseres

Der pumpes, vaskes og sjaskes

Det er altid en balance, hvor lang tid mjøden skal stå på bærmen på ståltankene efter den første stormgæring. Når mjøden står på bærmen, udvikles der en mere interessant smag, men står det for længe får man en ubehagelig svovlagtig aroma (mercaptaner), min erfaring er, at det kan gå stærkt, når temperaturen stiger.

Min erfaring er, at så længe vi holder en meget lav temperatur i gæringsrummet, så kan mjøden med fordel stå mange uger på bærmen, men når temperaturen stiger, så skal der omstikkes. Efter en meget kold start på april, så er vejret slået om, solen skinner, fuglene kvidrer, storken Susanne snupper frøer og salamandre og alt dufter af forår – og omstikning.  

Der blev sat to dage af til rengøring af tanke og pumpning. Vi nyder det nye store brygrum, hvor der er plads til at arbejde uden vi først skal flytte rundt på tingene. På billedet er det Lise, der med korrekt monteret hårnet (vi skal ikke have hår i mjøden) og plastikforklæde er i gang med at spule en 400 l tank.

Indkøbskurv
Scroll to Top