D. 25. juli 2018 blev Snoremarks plantage raseret af en brand. Hele årets høst er mistet.

Plantagen raseret af brand

Vi har mistet hele årets høst af æbler. Vi har været nødt til at fjerne alle æblerne fra vores træer i håb om, at vi på den måde kan hjælpe træerne til bedre at overleve den brand, der 25. juli hærgede vores æbleplantage.

Det var et tilfælde, at jeg opdagede en lille røgsøjle bag gården. Da jeg kom ud, kunne jeg se, at der var en smule ild for enden af naboens kornmark. Mens jeg ringede 112 og fik forklaret dem, hvor branden var (hvem har et husnummer på et markstykke!!!) nåede ilden at brede sig tværs hen over kornmarken og springe ind i vores æbleplantage, hvor den fejede gennem det tørre græs. Der stod meterhøje flammer op og sved såvel æbler som træer.

Stort arbejde med efterslukning

Ud over brandvæsnet kom folk fra landsbyen og hjalp med slukningsarbejdet mellem træerne. Vi havde heldigvis monteret en palletank på en trailer, så vi hurtigt kunne køre 1.000 l vand ned i plantagen og så blev der ellers arbejdet med spande. Der blev kørt mange tusinde liter vand til plantagen, før efterslukningen var færdig.

Lige efter branden så det ikke slemt ud, men allerede næste dag, var bladene på de første træer visne og efter fem dage stod 25% af træerne totalt visne og yderligere 25% havde kun en enkelt topgren eller to med grønne blade. Plantagen ligner mest af alt et stykke natur, der har været udsat for en kæmpe ukrudtsbrænder.

Ingen har erfaring

Åbenbart har der ikke været andre tilsvarende brande i æbleplantager, så vores gode rådgivere indenfor frugtavl havde ikke mange bud på, hvad der er den bedste behandling. Jeg har fundet en enkelt faglig artikel fra Australien, der anbefaler, at man gør hvad man kan for at “afstresse” træerne, det vil sige, vander dem, fjerner al frugt, så de ikke bruger energi på det og at man kalker stammer og hovedgrene, så træerne ikke får yderligere skader på grund af den kraftige sol.

YouTube video

Problemer med forsikringen

Det næste vi kommer til at slås med bliver forsikringen. Det viser sig, ar der ikke er konsistens i deres beskrevne vilkår. Vi har en afgrødeforsikring, men det mener de ikke dækker æbler og anden frugt. Og de mener slet ikke træerne er dækket af forsikringen, mens de brændte læhegn dækker de uden problemer. Efter en grundig research tyder alt på, at de danske forsikringsselskaber ikke mener at deres forsikringer dækker brandskader i æbleplantager – eller andre bær- eller frugtplantager.

Jeg vil her på bloggen løbende opdatere i forhold til såvel udviklingen i plantagen og med hensyn til det juridiske i forhold til forsikringsselskaberne.  

Indkøbskurv
Scroll to Top