Lyt med, når vi fodrer gæren

Podcast om mjød og gær

Vi har haft besøg af journalist Mette Juhl Jessen fra MadLibitum, der producerer seriøse men også underholdende podcast om madens univers.

Vi havde timet Mettes besøg til en af de dage, hvor den sidste honningblanding skulle tilsættes vores mjødbrygning. Det lykkedes Mette at indfange stemningen og lyden af gæren, der går totalt amok og koger op, når vi tilsætter honningen.

Gær er en fantastisk svamp, der lynhurtigt går i gang med at nedbryde sukkeret til henholdsvis alkohol og kuldioxid. Derfor skal man heller ikke holde næsen for længe over karret, for al ilt presses ud af karret, så det er ikke alkoholdampe man bliver dårlig af, men manglen på ilt.

Gær er en lillebitte svamp på ganske få my, for eksempel indeholder en almindelig pakke bagegær 500 mio gærceller. Gær er en super-hjælper, når vi laver mad. Den sikrer det luftige brød, den gode ost og selvfølgelig alkoholen i øl, vin og mjød.

Lyt og lær om gær

I podcasten kan du dels høre, hvordan Høgelundgaard Mejeri skaber deres fantastiske blåskimmel og gærede ost.

Nils Arneborg fra Københavns Universitet forklarer, hvad der er op og ned, når vi taler gær og svampe.

Sidste del af udsendelsen er her fra Snoremark, hvor Karin dels fodrer gæren, men også fortæller, hvordan hun arbejder med gæren.

På Snoremark arbejder vi med en dobbelt gæringsproces, hvor vi i efterårsmånederne får skabt alkoholen i mjøden, og når det bliver varmere hen på forsommeren, har vi en malolaktisk gæring, hvor den skarpe æblesyre omdannes til en mere stabil og rund mælkesyre.

De nye formater med podcast er en super ide, her har vi pludselig fået den gode radioreportage tilbage og med unikt indhold, fede lydbilleder og samtaler, man bliver klogere af.

Der ligger allerede en stribe podcast fra MadLibitum, der er lytteværdige.

Hvis ikke man har spreaker app’en, skal den lige downloades, og så kan man høre en stribe spændende programmer om mad, når man har tid og lyst.

Lyt podcast her: https://www.spreaker.com/user/9753468/garing-done

Related post

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.

divyang