Mjødens Dag 2019

Kom og fejr Mjødens Dag

Mjødens Dag fejrer vi 29. september

Vi havde en forrygende dag i mjødens tegn i 2018, hvor vi genoptog den gamle nordiske tradition med at fejre høsten på Mikkelsdag med et godt glas kvalitets mjød.

I år har flere af de nordiske nye spændende mjødbryggerier meldt sig til mjødfestivallen. I år bliver der mulighed for at smage på mjød fra ti forskellige producenter, hvor der er smagsprøver på både de søde, de medium og hel tørre mjødvarianter.

Ud over at smage på mjød er der også mulighed for at blive klogere på mjødens tilblivelse, historie, mytologi og naturligvi også om bierne, der sørger for honningen til den gode mjød. Læs hele programmet her nederst på siden.

Billetsalg  til 29. september 2019 køb her. 

Deltag med en stand

Er du mjødbrygger eller sælger udstyr til bygning af mjød er du velkommen til at deltage med en stand. Læs mere og tilmeding

Faglig Dag mandag 30. september

Vi har valgt at udvide den årlige mjødfestival med en faglig dag for alle mjødbryggere, såvel professionelle som hobbybryggere. Pris for deltagelse incl. forplejning 500,- kr. Køb billet

Program for den faglige dag mandag 30.9.2019:

Kl. 9.00 – 9.30 velkomst og kaffe

9.30 – 10.00: Honning som grundmateriale, behandling og typer,

10.00- 11.00: Oplæg om aromaer og valg af gærtyper ved Niels Arneborg, Food Science, Københavns Universitet

11.15 – 12.15 Oplæg om valg af gærtyper i forhold til mjød typer og alkoholstyrke ved Sigrid Gertsen-Schinny, Lallemann

Kl. 12.15 – 13.30: Frokost og tid til besøg i bryggeriet

Kl. 13.30: Intro til mjødbrygning,  mjødtyper, kvalitet og vision for mjødbrygning i Danmark

Kl. 14.00 Mød bryggerierne – smagning og faglig snak om muligheder i forhold til markedet

Kl. 16.30 siger vi tak for i år.

Det sker på Mjødens Dag

Mjødens Dag afholdes på Roskilde Lilleskole, Gundsølillevej 50, Tågerup, 4000 Roskilde.

Du kan forvente mange spændende foredrag. At gense og få smagsprøver fra Mjødladen, Mjødgård, Petersen & sønner, Mjödhamnen, Snoremark, Tarp Bryggeri, Copenhagen Mead Company, Underfundig og Magtenbølle.

Udstyr og information om biavl, smagsprøver på honning

Udstyr og information om mjødbrygning

Salg af drinks med mjød

Salg af kommenskringler og mjød

Salg af “mjødvenlige” menuer i form af sandwich, ost, kage og gris fra grillen.

Program 2019

10.00 Åbning

10.30 Resultat af smagsbedømmelse

11.00 Foredrag om mjødens kulturhistorie 

11.30 Foredrag om biavl og honningproduktion

12.00 Rundvisning i bryggeriet hos Snoremark

13.30 Foredrag om Mjød i den nordiske mytologi

14.00 Oplevelser fra mjødbedømmelse i USA

14.30 Foredrag om biavl og honningproduktion

15.00 Rundvisning i bryggeriet hos Snoremark

15.30 Foredrag om Mjød i den nordiske mytologi

16.00 Kåring af publikumsprisen

18.00 Mjødens Dag lukker

 

Mjødens Dag

“Mjød,” siger man og de fleste ansigter lyser op. Mjød er vores signaturdrik i de nordiske lande, men mange har aldrig smagt mjød eller kun  en enkelt variant. Det er synd, for mjød findes i alle smagsvarianter, til alle lejligheder og med forskellig alkoholstyrke.

Mjød opdeles i seks hovedkategorier alt efter om den er brygget kun med vand, om der anvendes urter, krydderier, most fra druer, æbler eller anden frugt. Inden for hver kategori kan man finde varianter fra de helt søde til de tørre og mousserende. På Mjødens Dag vil man kunne få smagsprøver fra alle kategorier.

Blandt biavlere har der altid været en tradition for at brygge mjød, men i de senere år er der kommet stadig flere professionelle mikro mjødbryggerier til, hvor man arbejder med at udvikle den mest spændende og velsmagende mjød. Nu er tiden kommet til at få danskerne til at tage mjøden til sig, som en værdig drik ved selskabelige lejligheder, den gode middag, den romantiske middag, efter en god venskabelig dyst eller bare, når man vil forkæle sine smagsløg.

Indtil 1770 havde man i de nordiske lande en tradition, hvor der skulle skåles i mjød, når der var høstfest og man fejrede Mikkelsdag 29. september. Desværre røg Mikkeldag og den gode tradition i forbindelse med helligdagsreformen, hvor flere gode helligdage blev rationaliseret til en enkelt – Store Bededag, hvor den gode mjød blev afløst af de varme hveder. Nu er tiden kommet til at genskabe den gamle tradition og hædre mjøden med egen festdag. Vi håber, I har lyst til at være med!

Mjød er historisk set nordens gyldne vin, alkoholen er dannet på baggrund af en gæring af sukkeret i honning. I forhold til anden vin, hvor man arbejde med enkle druesorter eller most fra frugt, er der dømt fri leg når det gælder mjød. Her er man velkommen til at eksperimentere med most fra druer, frugt, krydderier og urter. Man kan endog arbejde med et miks af sukker fra honning og korn, så tankerne ledes mod øl.

På Mjødens Dag kan man smage mere end 40 forskellige mjød fra syv forskellige mjødbryggerier, udveksle erfaringer og nyde hinanden gode selskab.

Vi håber at se jer – og at I sammen med os vil være med til at fejre mjøden

PS: Bus 358 går lige til døren -vi arbejder for at få en direkte shuttlebus fra Roskilde Station i 2019