Snoremark er ikke længere væk end telefonen
Ring på tlf. +45 3024 7761
Økologisk Lammekød

 

På Snoremark har vi Såne får, en dansk udviklet race, som du kan læse mere om i undermenuen til Såne Får. Her finder du også andre informationer om det at holde får.

Går du selv at overveje at have får, så er Såne fåret et af de nemme får at holde. Du er hjertelig velkommen til at kontakte os for at få en snak om det at være fåreavler.

Vi sælger økologisk lammekød

Såne fåret giver rigtigt godt kød, og vi får mange roser fra vores kunder der kommer igen og igen.

Vi slagter de fleste af lammene i efteråret, hvor vi kan levere i grov parteret, i januar og februar slagtes de sidste lam, og her kan der også leveres detail udskæring og evt. vacum pakket.

Salget foregår ved at vi udsender mail når vi har lam til slagtning, ønsker du at komme med på vores mail-liste, så kontakt os:  info@snoremark.dk

Fårene går på græsfoldene fra maj til slutningen af november, hvorefter de flyttes op på vinterfolden hvor de så kan vælge at gå ind i stalden hvis de har lyst. På foldene spiser de naturligvis det græs der er, og hvad de kan nippe af blomster under hegnet. Om vinteren fodre vi dem med hø eller wrap fra vores egen græsmark, og for at de får nok protein, får de tilskud af byg eller havre. Mængden af korn er afpasset efter dyrenes behov hen over deres drægtigheds periode. De skal naturligvis have nok, men de må heller ikke få for meget, da lammene bliver for store – hvilket giver problemer med lemning.

Alt foder er naturligvis økologisk, og vi har økologi kontrol 1 til 2 gange om året.

 

Udskæring af lam

GrovparteringI efterårs månederne har slagterier så travlt, at der ikke er mulighed for fancy udskæringer. Så det vi kan levere er en såkaldt grovpartering. Det betyder at du selv må i gang med et par gode knive, og måske en nedstryger fra værkstedet. Det er faktisk ret spændende, og man har muligheden for selv at lave præcis de uskæringer man vil have.Grovpartering leveres i
  • Kølle – Bov – Flækket hals – Bryst – Ryg i koteletter og indmad.

Detail parteretFra 1.jan og til 31. august kan vi leveret detail parteret

  • Udbenet kølle, bov, Culotte, Ryg i koteletter, 2 skanke (kan hakkes, bryst+hals hakket og indmad.
  • Detail kan mod bestilling vacum pakkes.
  • Der kan desuden laves special udskæring efter ønske.
Hvordan kan et lam udskæres
  1. Helt lam
  2. Hals: 2,1 Småkød – 2,2 Udbenet hals-kød
    – 2,3 Steaks af hals-kød
  3. Bov: 3,1 Steaks med ben – 3,2 Skank
    – 3,3 Udbenet bov
  4. Bryst: 4,1 Småkød – 4,2 Rullesteg/rullepølse
    – 4,3 Rullesteaks – 4,4 Fars
  5. Ryg: 5,1 Kotelet m/skaft – 5,2 Steaks
    – 5,3 Udbenet hel ryg
  6. Kølle: 6,1 Lårtunge – 6,2 Muskel – 6,3 Skank
    – 6,4 Klump – 6,5 Yder-lår – 6,6 Culotte
    – 6,7 Tykstegsfilet – 6,8 Inderlår
  7. Inderlår: 7,1 Småkød – 7,2 – Steaks/bøffer
  8. Tykstegsfilet: 8,1 Småkød – 8,2 Steaks/bøffer
  9. Culotte: 9,1 Småkød – 9,2 Steaks
  10. Lårtunger/Yderlår: 10,1 Lårtunge
    – 10,2 Steg/Steaks
  11. Lamme mørbrad
  12. Kølle: 12,1 Lamme-steaks
  13. ølle: 12,1 Lamme-steaks

Racens historie

Avlen startede i Såne nær Tikøb ved Esrum sø, så derfor navnet.

Såne får avledes fra 1971, som en krydsning mellem  Karakul og Shropshire, og netop denne krydsning betinger den karakteristiske sortbrune farve. Lidt senere blev den oprindelige krydsning tilført Rygja, hvilket medførte, den ønskede, øgede vomkapacitet og forbedrede uldkvaliteten markant.

Racen er specielt avlet med henblik på landskabspleje, men avlsarbejdet har selvfølgeligt også haft et mål om god kødkvalitet og god uld – og alle mål er rigeligt opfyldt.

Efter de Danske og Europæiske myndigheders godkendelse af racen i 1991 har foreningen Snåe Får Danmark formuleret de præcise avlsmål, som skal være opfyldt for at få dyr optaget i stambørgerne.
Stambogen er opbygget i overensstemmelse med de krav, der er stillet til stambøger i Fødevareministeriets bekendtsgørelse nr. 156 af 14/3 1991.

I praksis føres stambogen af Dansk Fåreavl på grundlag af den almindelige dataregistrering i denne forenings regi. Det er dog ikke nødvendigt at være medlem af Dansk Fåreavl eller Såne Får Danmark for at få dyr bedømt eller indført i stambogen.

Det er i øvrigt værd at fremhæve, at Såne Får er den eneste danske fårerace, der er godkendt indtil videre………

Beskrivelse af Såne får

Hovedet skal være sort med en smal pande og vandret stillede ører. Der må ikke være horn og uld skal være bag ørene.
Kroppen skal have en god længde, bredde og dybde. Hermed menes, at længden skal være mindst to gange bredden, og at højden på kroppen skal være lidt mere end bredden.

Normalt vil man ikke være i tvivl når man ser et godt Såne får, det virker nemlig harmonisk i sin statur. Lemmerne skal virker robuste, og når dyret bevæger sig, vil man med det samme se, at det egner sig til en hvilken som helst arealtype.


Her ses et rimeligt flot dyr

Ryggen skal være let svajet med højere liggende kryds. Krydset skal være bredt og hældende. Vomkapaciteten skal være stor, så fåret er sikret en god udnyttelse af selv mindre værdifuldt foder.

tekst og billed fra www.saane-faar.dk iflg. aftale